06/07

R

Name

Year

Albert

+

2013

Albert is a 40 metre-long and 10 metre-wide parallelpipoid rectangle that houses a physiotherapy centre. Situated on a lot in the middle of fields, this straight block, covered with a skin of perforated battens, creates an animated facade. Turning grey with the seasons to look like the old barns commonly seen in agricultural landscapes, the facade settles the place into its immediate context. During the operating hours, only two openings are visible. The first one, narrow and located in the north elevation, gives access to the centre of the building. The second one, larger and located in the south elevation, opens vastly onto the landscape and lets the sun in the physiotherapy spaces. Outside operating hours, the building folds on itself and the mobile facade comes to block each access from the outside, becoming an impenetrable solid wood volume.

Partager

Partager

Anh

+

2013

Anh is a house built on a simple orientation principle. In the north side, cold weather, proximity to the street and privacy required. In the south side, a narrow lot, which spreads length-wise and is occupied by a big garden. From these two orientations comes the principle of each of the facades. In the north, a system of openings, hidden under a modular system, provides passers-by with multiple combinations. When closed or open, totally or partially, the shutters protect the inhabitants from the streets. In the evening, the micro-perforated metal facade lights up from the inside. On the south side, the double height living space opens on the garden. A part of the facade disappears completely and the boundary between the interior/exterior vanishes too. The sun, the wind but also the scents of the garden come into the house. The garden then becomes the extension of the living room or maybe it is just the other way round…

Partager

Partager

2013

Creation of the concept and identity of the cosmetic brand “Nescens”. Elaboration of an application plan and project completed with the opening of the first store of the brand in the city of Shenzhen, China.

2015

Creation of two mobile pop-up stores, according to the main concept of the brand pre-established by Razzle Dazzle. A set of modules of various dimensions and materials allows, according to different layout schemes, to meet the general restrictions of shopping centres. The pop-up store is delivered, assembled in only a few steps, and exploited for a short period before being moved and assembled again.

2015

Creation of the concept and identity of the Swiss cosmetic brand “Haute”. Elaboration of an application plan and project completed with the opening of the first store of the brand in Singapore.

2014

A competition made in collaboration with Manuelle Gautrand, commisioned Architect. The building of the Department Council of Hérault is aimed at gathering and reorganising all the services of the « solidarity hub », that are currently scattered on several sites. The union of these services is expressed in our project by the creation of a hollow cylindrical volume, with a large landscaped square set up around it. Resulting from a reflection on the compactness and simplicity of use, the project consists of a garden that reduces the distances between the different services. A haven of peace in the shade of the pine trees, the vegetal centre of the ring allows each office to be naturally ventilated. As for the facade, a skin made of a fixed-geometry module covers the whole unit. Each element is arranged according to an angle that corresponds to the different orientations of the building. A circular building that works as a unifier and encourages public and private connections.

Partager

Partager

Andrea

+

2014

Andrea is a practicable piece of furniture, set up so as to become the main protagonist of the project. Arranged in order to occupy the less illuminated part of the space, this off-scale object articulates the two living areas. This solid wood volume, working as a private fortress, is smooth and unattainable. A simple layout activates a set of mobile screens, revealing by choice either all or parts of what’s inside. The access is via a jib door, next to the kitchen. Once pulled back, a 30 cm riser becomes the first signal of the private aspect of the premises that one is about to discover. Inside, a sliding wooden partition hides the shower room while the access to the main room requires to climb a few more stairs. The space is narrower, with less high ceiling, at the scale of a human body. A retractable partition allows to open the door that leads to the living-room. You are then able to see more as the sensation of spaciousness is multiplied.

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

2013

While our senses have long been linked to our earthly body, today they are exacerbated and they get externalised and internationalised. Constantly bombarbed with stimuli, our different senses are overwhelmed with information. Whether it is local or global, we receive it with the same intensity. The digital age, the abundance of media and interfaces invite us to see the world through chosen prisms, where every vision placed end to end deludes us and disturbs our senses up to the point when we believe that the smallest fraction can be created out of it. Capable of thinking that he knows everything about the world, man gets lost since the recreated image is only the reflection of a fragmented vision of reality. That way, the garden puts the visitor at the heart of a landscaped metaphor where the mirrors reveal the diversity of viewpoints, like fractions of disseminated data that disturbing the viewer’s vision.

Partager

Partager

Partager

2014

While waiting for the completion of the building created by Dutch architect Rem Koolhaas, the Fondation d’Entreprise des Galeries Lafayette has invited Razzle Dazzle to think about the design of a temporary working space, aimed at welcoming the artists but also intended for the organisation of exhibitions and conferences. The result of this reflection, dictated by the economics of the project as well as the programmatic setting, is a bare and non-fixed space, continually defining itself in the use that will be made out of it. The interior volume, after being stripped down of the excess, was divided into four distinctive zones, allowing gradual access from the public domain to the private one: Transition / Gallery / Staff / Technique. At the end of the Gallery, a large pivoting door separates the public and the private spaces when it is closed. When open, the space is continuous and allows the exhibition space to spread out.

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

2014

While waiting for the completion of the building created by Dutch architect Rem Koolhaas, the Fondation d’Entreprise des Galeries Lafayette has invited Razzle Dazzle to think about the design of a temporary working space, to be used by the management team. The goal is to turn a 80 sq. m apartment and an adjacent 50 sq. m studio into a changing and temporary working venue, that can house between 5 and 20 people. The space is left untouched, the traces of the past are preserved and create a big contrast with our one-off interventions. Two openings, that used to be condemned, are arranged in order to connect the two apartments. A disproportionate table-object (9.5mx2.5m) overlaps the main two spaces, as if it was crossing the structure of the building itself. As a technical element, it allows a better distribution of the networks by reducing the interventions on the existing ones. Off the scale, it is part of the internal desire to work in teams, to encourage communication, cohesion and creativity.

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

2014

Designed for the offices of the Fondation d’Ets des Galeries Lafayette, this table makes use of the main qualities of an industrial material. Here the white film-wrapped plywood dictates the dimensions, with as little manufacturing as possible. Simply placed side by side horizontally and lengthwise, the panels allow to create the upper working surface. A lower board creates a storing space next to it while allowing a space at the centre of the table. Placed randomly, the cutouts in the main board give access to hidden sockets. The edges are visible and cut raw. They express the origins and the thickness of the material, highlight the board changes and reveal the desire for a minimum modification of the initial format.

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Jeanne

+

2015

The house of Jeanne is an old lady that has been altered over the years by use and the passage of time. Very few things remain from the time when Georges Brassens lived there between 1944 and 1966: just an odd floor and a worn-out staircase. Around these remains from another time a meticulous set of elements have emerged, containing the damp rooms, the storage units and articulating the empty spaces. These furnishings allow to rearrange the space according to one’s needs. The pinewood furniture contrasts with the immediate environment because of the rigour of its geometrical shapes and its tints. Below, the silvered wood veining appears in some places, creating a shimmering effect. Finally, the external part of the house is stripped down of the multiple layers that were added over the years in order to get back its original style.

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Partager

Architecture firm founded by Amélie Busin, Architect desl and César Gourdon, Architect desa, Razzle Dazzle considers Architecture as a practice allowing, beyond the act of building, to question reality. Taking its name from a camouflage technique pioneered by Norman Wilkinson during the First World War, Razzle Dazzle adopts this process by cultivating an intentional imprecision of its contours. Aiming for a transversal approach of architecture, Razzle Dazzle tries to develop projects adapted to current constraints, and reflects this attitude with a will to bring a simple response to complex issues. A clear choice, with clean lines.

Design : Spassky Fischer, Développement : Anthony Kim, Photographies : Jérôme Galland

177 rue du Château 75014 Paris   contact@razzledazzle.fr   01 43 22 76 400143227640
Facebook   Twitter   Instagram

For all questions related to job or internship opportunities, please send an email to:  job@razzledazzle.fr

D

loading